Thursday, August 26, 2010

Selamat Berpuasa. Selamat Beribadah dan Selamat Hari Raya AidilFiltri!

Kepada semua pengunjung yang merayakan hari kemenangan, ingin saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Sepanjang Ramadhan ni spiceroot.blogspot.com agak sepi dan Aquad Agro pun tak banyak aktiviti. Jadi dah lama tak update.

Sebagai ganti, bolehlah kita renung2kan ulasan dibawah yang saya terima melalui email dari rakan.

Tepat jam 7:24 malam nanti, bilal akan meniupkan wisel tanda bermulanya
separuh masa kedua perlawanan akhir, Piala Juara-Juara Ramadan di antara
Taqwa United dan Nafsu City. Pengkritik dan penganalisa bola sepak tanah
air (ustaz-ustaz) telah banyak memberikan pandangan serta komentar yang
pedas tentang persembahan longlai pasukan tempatan, Taqwa United dalam
tempoh separuh masa pertama perlawanan di konti-konti Masjid berdekatan.

Untuk makluman saudara sekalian, Taqwa United sedang ketinggalan 3-0 oleh
seteru tradisi, Nafsu City. Dua gol daripada penyerang berbisa Nafsu City
iaitu Emmanuel Amarah manakala satu lagi gol daripada Carlos Tamak
meletakkan pasukan mereka sebelah tangan menggenggam piala teragung buat
umat. Strategi 3-4-4 dengan 4 orang striker yang digunakan team Nafsu City
sukar dikekang barisan pemain muda United. Barisan pertahanan team tempatan
yang diketuai oleh Zikir Selawat dan pemain kelahiran Narathiwat, Wirid
Harian lemas dalam asakan rangkaian serangan emas yang dibarisi David
Serakah, Carlos Tamak, Mario Berahi dan Emmanuel Amarah (Pemenang Kasut
Emas Liga Juara Ramadan musim lalu dengan 30 gol setiap hari).

Penganalisa berpendapat jurulatih pasukan Taqwa United, Sir Iman DHati
perlu melakukan rombakan besar-besaran bukan sahaja dari sudut taktik
malahan pemain. Pemain-pemain veteran yang longlai seperti Pose Kosong dan
Tido Slalu perlu diganti dengan pemain muda berbakat seperti Ikhlas Sedekah
atau Tadarus Quran demi memantapkan jentera tengah pasukan Taqwa United.
Pemain-pemain veteran kelihatan tidak bermaya dan gagal mengekang
kelincahan Gareth Boros, Yaya TakIngatDosa dan James Maksiat yang
menggunakan kaum Hawa sebagai alat menganggu konsentrasi pemain Taqwa
United terutama di sudut padang sekitar pusat membeli-belah dan bazaar
Ramadhan.

Begitu juga dengan rangkaian serangan pasukan United yang diterajui
Tahjud-Din dan Munajat Malam, MM perlu dikerah untuk beraksi di segenap
kotak sejadah bagi mengucar-kacirkan kubu pertahan lawan yang dikawal ketat
Jolelon Lagho Kolo TidoLajak dan dibantu oleh Jerome BosanBeribadah, JBB.
Tambahan pula, penyerang berkembar itu perlu mengelakkan diri daripada
terus diselimuti tembok besar pasukan Nafsu City itu agar gol-gol
kemenangan dapat dijelmakan.

Namun penganalisa tempatan begitu optimis bahawa team Taqwa United mampu
mengurang defisit tiga gol lawan dalam separuh masa kedua nanti. Dengan
ketiadaan ketua jurulatih pasukan City yang digantung, Iblis dan pembantu
jurulatih, Satan, pasukan Taqwa United masih berpeluang merangkul kejuaraan
kurniaan Ilahi seterusnya meraikan kemenangan di Aidilfitri.

Sewaktu wawancara bersama Sir Iman DHati, anak buahnya bersemangat mengejar
bonus dan ganjaran berlipat kali ganda yang dikurniakan pada 10 minit
terakhir permainan. Mereka juga berharap tuah Lailatul Qadar menyebelahi
mereka untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi mereka tahun lalu.
Selain itu, beliau juga berharap agar ibrah Nuzul Quran dapat dijadikan
tonik kemenangan dan pembakar semangat buat pasukan muda United mengejar
impian mereka bergelar Juara.

Oh ! Kelihatan, penyokong pasukan Nafsu City dan Taqwa United sudah mula
memenuhi semula tempat duduk masing-masing. Penyokong kedua-dua pasukan
bersorak bersungguh-sungguh demi membangkitkan semangat team kesayangan
mereka. Team sorak Nafsu City dengan pakaian yang menjolok mata dan
mengurangkan pahala manakala team sorak Taqwa United dengan pakaian seorang
Muslim sejati juga telah berkumpul di tepi padang untuk terus menghangatkan
bahang perlawanan.

Siapakah yang akan memenangi perlawanan berprestij ini?

Layakkah team Taqwa United menerima imbuhan pelepasan api neraka seperti
yang dijanjikan Ilahi selepas tamat perlawanan? Atau kemenangan akan
bertukar tangan kepada pasukan yang berbelanja besar, Nafsu City musim
ini ? Jika kemenangan bertukar tangan maka imbuhan kemenangan yang
diperolehi akan dijadikan modal oleh Iblis dan Satan untuk terus berbelanja
besar pada musim hadapan mengikat pemain-pemain terbaik dunia seterusnya
menutup peluang pasukan lain mengejar impian akhirat.

Sama-sama kita saksikan kesudahan perlawan akhir ini.

Sekian dari saya, Hizbullah Awang untuk anda yang masih termenung di luar
sana.

Thursday, July 8, 2010

Zafwan Arief kembali ke rahmatullah

Salam.

Hari Jumaat 2hb Julai 2010, Muhammad Zafwan Arief selamat dikebumikan di Perkuburan Islam Kg Melayu Subang. Anak saya yang keempat ini dipanggil ke rahmatullah setelah dipinjamkan pada kami selama 6 bulan dalam kandungan.

Kami mendapat tahu ketika regular check up minggu sebelumnya yang bayi dalam kandungan isteri saya mengidap satu keadaan yang dipanggil hydrops fetalis. Hydrops fetalis ialah satu keadaan yang mana cecair terkumpul didalam badan bayi disekitar perut, jantung, paru2 dan sekeliling badan. Kandungan tidak dapat diselamatkan dan jangkamasa yang kami ada ketika itu hanyalah dalam beberapa hari sahaja. Kami telahpun dirujuk ke 2 pakar lagi dan yg terakhir kepada pakar di Hospital Kuala Lumpur.

Dipendekkan cerita, hari Khamis 1 Julai 2010 isteri saya dimasukkan ke wad dan bersalin keesokan harinya. Zafwan Arief telahpun meninggal dunia dalam kandungan. Majlis Akikah dan bacaan maulid akan diadakan pada hari Jumaat 9 Julai 2010.

InsyaAllah, life goes on. Al Fatihah.

Friday, May 14, 2010

Habib Ali Batu Pahat kembali ke Rahmatullah




Salam.


Saya baru balik dari ziarah jenazah Habib Ali Jaafar Al Idrus di Batu Pahat, Johor pukul 5 pagi tadi. Beratus-ratus orang dan saya yakin mencecah ribuan orang yang datang ziarah tak putus2. Yang amat menyedihkan saya ialah kerana saya tidak berkesempatan menziarahi beliau ketika hidupnya. Dan sms yang saya terima petang semalam amat menyedihkan dan mengejutkan. Pada umur hampir 100 tahun, Habib Ali memang telahpun uzur agak lama. Beberapa kali rancangan untuk ziarah beliau tergendala. Jenazah akan dikebumikan pagi ini 14hb Mei 2010 sebelum pukul 10 pagi InsyaAllah sebelum solat Jumaat. Sesiapa yang sempat, pergilah ziarah. Kita sedekahkan Fatihah pada arwah.


Saya sertakan disini post dari blog Al Fanshuri



إنا لله وإنا إليه راجعون
Baru sebentar tadi dapat sms yang membawa khabar sedih iaitu seorang auliyaUllah, al-'Arifbillah al-Habib Ali bin Ja'far bin Ahmad bin 'Abdul Qadir al-Aydrus Batu Pahat telah kembali kerahmatuLlah pada jam lebih kurang 5.10 petang, 28 JumadilUla 1431H/ 13 Mei 2010. Allahu Allah ... setelah 40 hari pemergian al-Quthub al-Iman al-Allamah al-Habib Abdul Qadir bin Ahmad bin 'Abdurrahman as-Saqqaf. Belum lagi terubat kesedihan atas pemergian al-Habib Abdul Qadir bin Ahmad as-Saqqaf, kini menyusul pula al-Habib Ali bin Ja'far bin Ahmad al-Aydrus (pada usia lebih kurang 97 tahun), Batu Pahat. Allahu Allah ...... Tahun ini merupakan kesedihan buat warga BaAlawi.Musibah! Musibah! Musibah buat umat apabila kekasih-kekasihNYA satu persatu kembali kepadaNYAPara ulama itu adalah pewaris Nabi. Sesungguhnya Nabi tidak mewariskan wang dinar dan tidak juga wang dirham, tetapi mereka mewariskan ilmu. Sesiapa yang mengambil ilmu maka dia telah mengambil habuannya yang amat bernilai. Oleh itu matinya seorang yang alim adalah satu musibah yang sukar digantikan dan satu kepincangan yang susah ditutupi. Ini adalah umpama bintang yang hilang sirna (diantara bintang-bintang). Sesungguhnya matinya satu kabilah adalah lebih ringan musibahnya berbanding matinya seorang yang alim. [Hadits riwayat Abu Daud, at-Tirmidhi, Ibn Majah dan al-Baihaqi]
الله يغفرله ويرحمه ويتجاوز عن سيئاته ويضاعف حسناته ويجعل مستقر روحه الفردوس الأعلى مع النبيين والصديقين و الشهداء والصالحين ويخلفه فينا وفي المسلمين أجمعين بالخلف الصالح. آمينSemoga Allah mengampuninya, merahmatinya, memaafkan semua kesalahannya, melipatgandakan kebaikannya, menempatkan ruhnya di Syurga Firdaus yang tertinggi bersama para Nabi, siddiqin, syuhada’ dan sholihin dan semoga Allah memberi ganti yang baik bagi kami dan kaum muslimin. Ameen.Marilah kita sama-sama menghadiahkan bacaan surah al-Faatihah dan surah Yaasin kepada beliau.

Wednesday, May 12, 2010

Watermark pada gambar & tips roti arab

Ramai antara kita yang tidak meletakkan watermark pada gambar2 yang diuploadkan ke website masing2. Baru2 ni satu pengajaran bagi saya apabila gambar roti arab saya diplagiatkan di mudah.com.my.

Yang mushkilnya, saya juga ada iklan roti arab utk ternakan di http://www.mudah.my/Makanan+Ternakan+roti+reject+alternatif+pellet-6047279.htm?last=1 dgn harga RM0.70 sen sekilo (harga di website spicesroot adalah harga promosi). Dan sedara ni pulak jual benda yang sama, menggunakan gambar yg diambil di blog ini dan menjual dgn harga RM1.00 sekilo. Bila saya telefon (saya tersilap kerana menyebut nama saya), tak mengaku la pulak.

Siapa orang itu, tak perlu la saya dedahkan. Tapi agak dikenali juga dgn penternakan kelinya. Saya dpt berjumpa dgnnya ketika dia membeli roti saya. Dia mungkin tak perasan yg saya tahu ttg iklan tu. Bila saya confront, terkulat2 juga dia menjawab. Saya tak kisah kalau nak jual semula. Kadang2, beli byk2 tak habis, baik jual semula pada rakan2 daripada berkulat. Boleh gak cover duit minyak.

Memang harga pasaran roti reject lebih tinggi dari harga yang saya jual. Ada yg jual roti reject dgn harga Rm0.80 ke RM1.00 sekilo. Saya tak nak jual mahal2 kerana ingin membantu rakan penternak menjimatkan kos.

Tips kepada pelanggan saya:
1. Simpan roti arab dlm peti ais supaya lebih tahan lama.
2. Keringkan roti supaya lebih tahan lama dan tidak berkulat.
3. Jangan memberi roti yg telah terlalu berkulat kepada ternakan. Walaupun mereka makan jugak, tapi kesan sampingan agak merbahaya untuk kesihatan mereka. Sikit2 takpa.
4. Kalau nak beli, kongsi dgn kawan2, beli sekaligus, boleh jimat duit minyak. Untuk penghantaran, saya kenakan bayaran bagi tambang minyak. Kalau self pickup, saya boleh arrangekan di area Damansara, Bangi, Jln Semarak dan Subang Bestari pada waktu2 tertentu.
5. Kalau nak stok banyak, hubungi saya 2-3 hari sebelumnya supaya saya dapat sediakan stok yg lebih tahan lama. Biasanya 2-3 hari sebelum tarikh luput. Kadang2 4-5 hari sebelum tarikh luput pun ada.

Sekiranya ada apa2 pertanyaan, jgn malu2 dan jgn segan hubungi saya melalui telefon atau email. Sebarang pertanyaaan tak semestinya dlm bahasa arab.


video

Roti arab habis dibelasah ikan keli dlm masa kurang dari 15 saat.

Friday, May 7, 2010

Projek Ayam Kampung

Reban ayam yang baru dibina oleh Soleh telahpun diduduki oleh anak2 ayam pada 1 April 2010. Kalau ikut kapasiti, reban ni boleh memuatkan 500 ekor, tapi kami letak 100 ekor je dulu.

Ini adalah salah satu usaha diversifikasi Aquad Agro. Setakat ni, setelah satu bulan, nampak gayanya macam menjaga ayam adalah lebih mudah dari menjaga ikan. Tapi setakat pengalaman sebulan ni je la. Yg lepas ni tak tau lagi.


Ni gambar anak2 ayam berumur 1 minggu.Untuk 100 ekor, selama satu bulan, kami telah menggunakan lebih kurang 60 kilo pellet ayam.
Posted by Picasa

Friday, April 30, 2010

Trip melawat Ponpes di Surabaya

Sambungan dari kisah dahulu. Keesokan harinya kami bertolak ke Malang untuk melawat Pesantren Darul Hadits Habib Soleh bin Ahmad bin Salim Alydrus. Tetapi malangnya, Habib Soleh ada hal keperluan lain.

Kami sempat singgah ke tapak banjir lumpur panas Lapindo di Porong. Kisahnya amat tragik. Pada tahun 2006, syarikat Lapindo menggali gas asli di Porong. Tetapi yang keluar bukan gas asli, tapi lumpur panas. Sebanyak 5 buah kampung tenggelam dalam kejadian itu dan kawasan sekitarnya pula tidak sesuai diduduki kerana air perigi berasa minyak, mata air bercampur dgn gas asli malah di beberapa tempat, gas asli ini terbakar. Dan gambar ni menunjukkan kawasan kejadian dan masih lagi ada lumpur yg membuak2 keluar dari perut bumi sampailah sekarang. Kalau nak tau lebih lanjut, googlekan saja lapindo, porong, banjir lumpur.

Oleh kerana tak dapat berjumpa Habib Soleh, kami bertolak ke pesantren Habib Asadullah Alydrus. Kawan seperguruan kepada Ust Azahar dan seorang yang sgt tawaduk dan peramah. Beliau mewarisi pesantren bapanya, Darul Taalim wa Daawah. Kami berpeluang dibawa menziarah maqam seorang waliyullah.


Kami singgah lagi ke sebuah pesantren yg khusus untuk muslimah. Makan malam disana amat sedap. Saya belajar satu lagi sunnah nabi Muhammad s.a.w. yang kebanyakan kita sudah lupakan. Sebelum makan, ada satu mangkuk kecik berisi garam. Sebelum nasi disuap, garam dijilat. Banyak sunnah yang telahpun dibuktikan secara saintifik. Seperti makan buah sebelum makan nasi. Itu pun dah ada penemuan ssaitifik. Power nap, pun sunnah jugak.

Keesokan harinya pulak, kami ke Makam Sunan Ampel. Ceritanya nanti dulu.
Posted by Picasa

Thursday, April 8, 2010

Trip melawat Ponpes di Surabaya - Part 1

Salam.

Baru2 ni kami sekeluarga pergi menyibuk melawat pesantrens (s - plural) atau bahasa singkatnya Ponpes = Pondok pesantren di Surabaya. Asalnya kawan saya nak hantar anak perempuannya ke pondok pesantren dan yang sorang lagi nak melawat anaknya yang belajar di pondok pesantren dan bawak ustaz kami kerana dia kenal ramai orang di pondok pesantren dan kami lak saja nak menyibuk nak melawat pondok pesantren…fuuuhhh.

Akhirnya kami 4 keluarga (18 orang anak Adam) pergi ke Surabaya pada 24 hb Mac 2010. Kami menyewa 2 buah van beserta pemandu utk membawa kesemua kami ke destinasi2 yg ingin dilawati. Ponpes pertama yg dilawati adalah Darullughah Waddaawah di Bangil Pasuruan. Anak kawan saya baru setahun belajar di sini dah pandai cakap Arab. Bukan kerana roti Arab yg saya jual tapi kerana semua kitab yg diajar disini adalah dlm bahasa Arab. Bahasa ilmu. Kami dilayan dgn amat baik sekali oleh santri2 disana terutama sekali 2 pelajar Malaysia Sufian dan Hanis yang pernah keluar dlm rancangan Astro Oasis. Mereka berdua ni pelajar pintar malah Anis adalah pelajar 8A di Malaysia sebelum menyambung pelajaran ke pesantren ini. Akhlak mereka semua adalah sgt tinggi. Amat sejuk berdampingan dgn mereka sehinggakan rasa mcm nak buat menantu. Segala keperluan kami terjaga sehinggakan beg2 kami dan anak saya pun didukung mereka tanpa perlu disuruh. Kasut2 kami semua disusun rapi menghadap keluar, bercakap dgn penuh hormat, beradab dan tawadduk.

Selepas lawatan ke Darullughah, kami ke Pasuruan melawat Ponpes yg dikelolakan oleh Habib Taufik sambil diikut oleh kedua adik beradik tadi yg menjadi ‘khadam’ kami. Saya lupa nama pesantren tu. Ketika sampai ke masjid Pasuruan, azan maghrib berkumandang. Penuh masjid itu dgn org yg menunaikan solat Maghrib. Kami dibawa oleh Habib Taufik ke pesantrennya yg terletak tidak jauh dari situ dan kebetualan santri2nya sedang melantunkan Maulid Dibaie. Kami ikut sekejap berqasidah dan berborak kemudian dgn Habib Taufik ttg kurikulumnya. Mengikut Ust Azahar (Ust saya yg ikut serta), kurikulum di pondok Habib Taufik ni adalah yg terbaik. Kitab2 nya tinggi2 belaka dan sebahagian kitabnya dikarang oleh santrinya sendiri.

Santri di Ponpes Habib Taufik sedang membaca Maulid Dibaie











Masjid Pasuruan



Habis melawat, kami dijamu oleh Habib Taufik menikmati sate kambing cicah sambal kicap dan air limau nipis disebuah kedai di tepi jalan, Kedai Pak Hamid. Perrghh..Sungguh sedap.




Bersama Ust Azahar Hashim At-Tarimi menikmati sate kambing. Nape la Malaysia takda buat masakan ni?








Esoknya bertolak ke Malang pula untuk melawat beberapa buah lagi pesantren. Kisahnya akan saya sambung lain kali.

Tuesday, March 2, 2010

Kolam Kanvas


Baru2 ni Aquad Agro menambah lagi kolam kanvas utk menempatkan ikan2 kami. Kami telah menambah 2 kolam kanvas 20 x 6 x 3 kaki menggunakan frame kayu terpakai.


Pada keseluruhannya, Aquad Agro mempunyai 8 kolam simen, 17 kolam polytank, 12 kolam kanvas kecil dan 3 kolam kanvas besar tidak termasuk kolam untuk induk.







Kami memilih kolam kanvas kerana ianya lebih murah dan portable. Mengenai ketahanan, jika dijaga dgn baik, kolam kanvas mampu bertahan 2 - 4 tahun.




Jika anda ingin menempah kanvas ini, bolehlah berhubung dgn saya. Harga bagi saiz 20 x 6 x 3 kaki hanya RM600 tidak termasuk frame. Harga boleh dirunding. Delivery dalam masa 3-5 hari. Ini bukanlah bisnes utama Aquad Agro, tetapi untuk membantu rakan2 yang baru mencari2 kanvas untuk memulakan perniagaan.

Untuk frame, anda boleh menggunakan kayu, buluh, besi hollow, besi paip, besi khemah dan apa saja jenis makhluk yg dapat dijadikan frame. Prinsip yang kami pakai ialah asalkan ada dan workable. Tak guna buat fancy2 dan high tech sgt. Ikan tidak dapat membezakannya.

Kenapa saiz ni?
Ada mazhab2 penternak ikan keli yang mengatakan lebih panjang kolam ikan, maka ikan dapat berenang lebih selesa sebelum sampai ke dinding dan mereka lebih gumbira sebegitu. Benar atau tidak? Wallahualam. Saya tak buat researchnya tapi saya pikir ada logiknya.

Thursday, February 11, 2010

Polytank biru untuk dijual











Polytank terpakai untuk dijual.


Saiz 4 x 6 kaki.


Siap dgn overflow.


Harga RM280 seunit.


Ada 15 unit je lagi.

Wednesday, February 3, 2010

Roti Arab sebagai makanan sampingan

Sebagai penternak dan lebih2 lagi sebagai ahli perniagaan yang bijak, kita hendaklah sentiasa mencari jalan untuk meminimakan kos dan memaksimakan keluaran bagi mendapatkan keuntungan yang maksima selagi tidak melanggar syarak dan prinsip2 moral.

Aquad Agro ingin menawarkan makanan sampingan bagi ternakan anda. Kami menawarkan bekalan Roti Arab sebagai satu makanan sampingan bagi ternakan kambing, ayam, lembu, ikan dan binatang2 yang seumpamanya.
Kebanyakan penternak memberikan kulit roti atau roti yang telah tamat tempoh kepada binatang ternakan mereka. Sesetengah kursus ternakan juga ada menyebut tentang roti sebagai makanan alternatif selain pellet yang mana rata2 penternak mengeluh dengan harga yang agak tinggi. Bezanya, Roti Arab yang ditawarkan Aquad Agro kebanyakannya belum tamat tempoh. Dan Roti Arab yang kami tawarkan tidak mempunyai bahan pengawet, tidak berminyak dan lebih kenyal. Ianya tidak mudah lembik dalam air berbanding roti buku atau kulit roti. Sebagai perbandingan, rupanya ala-ala capati.

Salah seorang pengusaha ternakan kambing yang kami temui mengatakan bahawa sesetengah kambing yang cerewet makan menyukai Roti Arab yang kami bekalkan. Mungkin dah boring makan rumput atau mungkin oleh kerana kambingnya kambing import, kambingnya lebih gemar roti berbanding rumput.



Sekiranya anda ingin mencuba Roti Arab ini untuk ternakan anda, sila hubungi saya Ghani 0123775863 untuk mendapatkan sample. Harga yang kami tawarkan hanya RM0.60 sen sekilo. Kandungan proteinnya adalah minima 10%. Untuk ternakan anda, anda tidak perlu panaskan dahulu. Ianya sedia dimakan. Tapi kalau anda yang nak makan, anda boleh juga cicah dengan sambal ikan bilis atau kari kambing. Kami tidak bertanggungjawab sekiranya ternakan anda komplen kurang makan kerana tuannya dah 'belasah' makanan dia dulu.




Tuesday, January 26, 2010

Makanan alternative bagi ternakan anda

Ramai penternak merungut tentang kos makanan. Dan ramai yang mencari alternative kepada pellet. Tak kira samaada anda menternak ikan, kambing, lembu, ayam dsb, mencari sumber makanan alternative adalah penting bagi memastikan kos operasi berada ditahap yang selesa untuk menjana keuntungan.

Akan tetapi, janganlah sampai makanan yang diberikan kepada ternakan kita dari sumber yang kotor atau haram. Sebagai contoh, kes kolam ikan keli di Perak bersebelahan dgn kandang babi. Dikatakan bahawa ikan keli itu diberi makan bangkai dan sisa kumbahan babi. Loya tekak mendengarnya. Jgn sampai mcm tu. Kita nak cari makanan halalan toyyiban.

Bagi Aquad Agro, kami juga mencari alternative kepada pellet. Kos pellet yang tinggi tidak berbaloi dgn harga ikan yg dijual.

Disini kami menawarkan peluang bagi anda untuk mengurangkan kos makanan dgn memberi roti arab sebagai makanan selingan kepada ternakan anda. Roti2 ini kebanyakannya masih lagi belum tamat tempoh (belum expired) dan sesuai bagi ternakan ikan keli, kambing, ayam dan lembu. Kami belum mencubanya untuk makanan kuda, arnab, harimau, singa dan sebagainya tetapi kami rasa ianya juga sesuai.

Roti arab ini tidak berminyak, tiada ragi, tinggi protein (kandungan protein minima 10%) dan kadungan karbohidrat dan serat yg tinggi. Ini bukan roti arab malaysia ye! Roti arab yg biasa kita lihat telah dicampur dgn bahan penaik dan bahan pengawet. Roti arab yg saya bekalkan ini rupanya lebih kepada capati. Ianya juga dipanggil roti lubnan atau roti pita. Lebih kenyal dan bagi ikan keli saya, ianya tidak mudah hancur dlm air dan ikan lebih suka dan kurang sisa berbanding dgn kulit roti buku. Itu pengalaman saya. Anda mungkin ada pengalaman berbeza.

Roti ini kami jual dengan harga 60 sen sekilo (boleh dirunding) dan dibandingkan dengan pellet yang berharga 2.50 sekilo, ianya amat berbaloi. Dan sebagaimana manusia yg 'boring' makan nasi hari2, begitu juga ternakan anda yang mungkin 'boring' makan pellet atau rumput hari2.

Dan ada juga diceriterakan bahawa barangmana ternakan yang makan roti arab selama 3 bulan secara istiqamah, maka ternakan mereka itu boleh cakap arab. Bagaimanapun cerita itu tidak dapat disahihkan. Terpulanglah pada anda untuk mencubanya.

Sila hubungi saya untuk mendapatkan bekalan. Dan sekiranya anda tinggal berdekatan dan jika ada rezeki untuk berjumpa, saya boleh bagi sample untuk anda atau ternakan anda makan.

(gambar akan menyusul kemudian)

Monday, January 18, 2010

Balik Kampung

Kini Spicesroot kembali. Maksud saya, saya kembali menulis semula setelah agak lama ditinggalkan. Banyak perkembangan Aquad Agro yang ingin dikongsikan. Tapi buat masa ini saya mulakan dengan gambar2 percutian balik kampung. Gunung Merapi

Ber'shopping' sakan di Bukittinggi

Di Lubang Jepang, Bukittinggi.



Jam Gadang. Landmark Bukittinggi.













Thursday, January 7, 2010

Kunjungan Habib Umar ke Malaysia