Friday, November 28, 2008

Oriental Herbal Nutrient

Baru2 ni (24hb November 2008) saya mengikuti kursus online yang dikendalikan oleh Cik Melor, dari Bokashi Farmer Kursus ini dijalankan secara percuma dimana peserta diminta untuk mendaftar hanya dengan mengepos dan menyatakan penyertaan dan memberi alamat email masing2 untuk mendapatkan nota2 kursus. Disini saya nampak bahawa tujuan pendaftaran hanyalah sebagai satu penyataan komitmen dari peserta dalam menjalankan tugansan yang diberikan disamping sebagai satu suntikan semangat dan info kepada penganjur iaitu Impax Melor Enterprise. Syarikat ini menjalankan berbagai jenis perniagaan tetapi lebih menjurus kepada bidang pertanian terutamanya pertanian organik. Antara produk yang laris dan menjadi sebutan adalah baja organik Alfa-G. Anda boleh membaca mengenainya di laman bolg yang disebut tadi.

Berbalik pada kisah baja foliar OHN buatan sendiri saya, bahan2 yang diperlukan ialah

Bahan-bahan:

250gram halia

250gram bawang putih

500gram gula merah

Bahan2 ini ditumbuk (dalam kes ni, oleh kerana malas, saya blender je) dan digaulkan bersama gula merah untuk menghasilkan pati/pekatan baja OHN


Diperam selama seminggu dalam botol kaca dan ianya tahan sehingga bertahun. Penggunaanya ialah dengan melarutkan pati tadi pada kadar nisbah 1:1000. Digunakan sebagai baja foliar dan juga berfungsi sebagai penghalau serangga perosak. Untuk maklumat lanjut, baca sendiri atau ikutilah kursus tu. ;)

Disini saya telah menyediakan lebih kurang 1 kg OHN. Oleh kerana tak muat dlm balang kaca saya, maka saya bahagikan pada 2. Satu balang kaca dan satu balang plastik masing2 lebih kurang 500g. Saya akan memantau untuk buat comparison antara OHN dalam botol kaca dan dalam botol plastik. Mungkin tak nampak beza pada mata kasar tapi sepatutnya botol kaca adalah pilihan yg lebih baik kerana ianya tidak bertindakbalas dengan bahan kandungannya.

Masa yang saya ambil untuk menyediakan semua ni adalah lebih kurang 25 minit termasuk terkial2 mengambil gambar (date and time stamp pada gambar pun terlupa nak check)

Sekarang kena tunggu lagi seminggu baru boleh guna.Gambar2 yang saya sertakan disini adalah untuk rujukan saya sendiri dan sebagai satu submission kerja rumah pada Cik Melor. :D







2 comments:

impax! said...

hehe..part ambil gambar tu mmg plg lecehlah mmg ambik masa, dah lama2 blogging tu baru saya sedar blogger ni kene blaja fotografi gak skt2

ohn ni blh pakai utk luka, cik ghani tp lebih kepada antiseptik utk bunuh kuman, kalau untuk penyembuhan mmg lambat, kuasa penyembuhan yg lbh baik adlh mcm gamat tu

tujuan sebenar saya menganjurkan kursus tu adalah untuk menghargai rakan seperti cik ghani. rakan-rakan yg banyak menyokong selayaknya terima banyak juga sbb tak sama sokongannya dgn pembaca biasa

Abd Ghani said...

hanya Allah saja yg dpt membalas jasa cik melor. dan harap2 cik melor tak jemu2 mengajar. kengkadang kita ni boleh burn out jugak bab mengajar ni. insyaAllah, bila niat betul, Allah akan guide kita.

Post a Comment