Tuesday, October 14, 2008

Timunku 2

Baru2 ni saya perasan yang timun saya layu. Menurut kata orang rumah, dia dah siram. Puas dah siram tapi tak segar2 gak. 1 pokok ni je la pulak tu. Pokok timun lain semua segar. Saya syak kena penyakit.Pangkal pokok timun saya dah mula start lembik. Saya onkan internet dan mula mensurfing. Setelah saya selidik di forum BJ, mmg kompom kena penyakit kulat.


Dah tu pulak, dlm forum, ada member (yeopman) yg menghadapi masaalah yang sama. Malah lebih teruk lagi kerana pangkal pokok dia dah reput habis. Ada yang mencadangkan agar dicabut je pokok tu. Gambar diatas dah membuktikan bahawa timunnya dah mmg nazak. Saya pulak khuatir yg kulat tu akan menjangkit pada pokok yg lain, maka saya hentikanlah hayatnya. Hukum cabut dan saya campurkan dalam resipi untuk buat baja garbage enzyme (itu saya akan cerita lain kali)


Baru2 ni baru dpt beli racun kulat. Simpan buat stok. Mmg dah ditakdirkan, perkara yg sama berlaku lagi semalam. Saya balik kerja nampak satu lagi pokok timun dah mula layu. Saya terus bancuh racun, spray secukupnya dan malam tu pokok tu dah mula segar balik. Alhamdulilah. Kalau tak, sayang gak, pasal pokok tu dah berbuah.

Dibawah lak, gambar2 masa saya melawat ladang En Yahya. Mungkin ada yg tak perasan siapa En Yahya, tapi kalau saya sebut Orang Padi atau Eldor atau tanaman-kantan.blogspot.com mungkin ramai yg tau. Respeknya saya pada En Yahya ni adalah kerana walaupun tgh sakit kaki dan jalan terencot-encot, masih sanggup melayan saya untuk melawat kebunnya. Err, jgn tertipu dgn baju yang dipakainya. Tu baju kebun je. Hasil dari kebunnya yang diusahakan hanya beberapa jam sehari secara sambilan sebelum pergi kerja dan selepas balik kerja adalah dalam lingkungan RM800 - RM1000 secara purata setiap bulan. Tu secara sambilan ditanah rezab sungai. Kalau diusahakan secara serius? Menurut kata En Yahya, hasil kebun ni semuanya masuk akaun anak2. Kalau buat secara serius mmg boleh buat duit jugak. InsyaAllah.
Alkisah jugak, seperti yang pembaca tahu melalui post Kisah Hari Raya, pak haji yang minta gantirugi denda dari saya kerana 'menceroboh' tanahnya tempoh hari telah meninggal dunia. Semoga roh arwahnya dicucuri rahmat. Wang gantirugi yang saya janjikan akan saya berikan pada warisnya. Harap2 warisnya pandai menggunakan wang itu agar dapat dimanfaatkan oleh arwah pak haji. Dunia ni bukan milik kita, bila2 masa kita akan pergi. Jangan lupakan asal-usul kita. Dari tiada kepada ada. Dari sehina2 kejadian hinggalah diberi kemuliaan oleh Sang Maha Pencipta.

No comments:

Post a Comment